Beretninger

Hvordan oplevede du den Kolde Krig? Alle der har gjort tjeneste i det militære eller civile beredskab under Den Kolde Krig har masser af historier om både sjove episoder og om ting, som har gjort et indtryk på dem, som de aldrig glemmer. Det gælder for alle både i øst og vest.

”Jeg kan huske dengang vi var nødt til at køre tre på en stjålet cykel helt fra Køge for at komme tilbage til fortet til tiden efter en tur i byen.” Eller: ”Jeg kan huske dengang, hvor der pludselig var en lille båd med polske ”fiskere” helt oppe på stranden ved fortet. De fik travlt med at komme væk, da de fik øje på os.”

Den intense stemning under Den Kolde Krig, det nære kammeratskab og de tit endeløse vagter gav masser af historier og god tid til at fortælle dem. Nogle historier gik igen på flere tjenestesteder og endda i flere lande i både øst og vest. De blev tilpasset lidt, så de passede med det enkelte sted, og ingen ved i dag præcis, hvor de historier egentlig opstod.

På Stevns oplevede soldaterne Den Kolde Krigs hverdag og kan fortælle om både sjove oplevelser og om nogle af de episoder, hvor det hele kom lidt for tæt på.

 

Beretningerne er vigtige for eftertiden

”Nu kan jeg vel godt fortælle dig den historie. Ved du hvad du har der?” Den tidligere medarbejder i Forsvarets Efteretningstjeneste peger på en kasse i Stevnsforts O-rum. ”Det er den "varme linje" fra Kreml til Det Hvide Hus”. Sådan startede en vigtig fortælling om soldaterlivet på Stevns. Det vidste vi ikke, for det står ikke i arkiverne. Det er en viden, der nemt kunne være gået tabt for evigt.

På samme måde starter mange soldaterhistorier fra hele verden. De handler om en tid, hvor man ikke kunne fortælle alt. Hvor mange bar på militære hemmeligheder. Hvor man ofte ikke engang kunne fortælle sine nærmeste om, hvad man oplevede på arbejdet.I dag kan langt de fleste historier fortælles. Og vi lytter gerne. Uanset om det er banebrydende ny viden eller bare en erindring om den ensformige mad i cafeteriet.

Hvordan oplevede du den Kolde Krig? Hjælp os med at fortælle historien om denne vigtige periode til de, der ikke selv har oplevet den. Koldkrigsmuseum Stevnsfort vil meget gerne høre om dine oplevelser og se eventuelle billeder. Kontakt museumsinspektør Iben Bjørnsson hvis du vil dele din historie.