På egen hånd i Stevns Kommune

Der er  mange muligheder for ture og undervisning på egen hånd i Stevns Kommune. Du er også altid velkommen til at ringe til Stevns Naturcenter for yderligere spørgsmål.
 

Stevns Klint

 • Stevns Klints trampesti er en fantastisk vandrerute, der forløber hele vejen langs Stevns Klint mellem Rødvig i syd og Bøgeskov Havn i nord. En strækning på i alt 20 km, hvor seværdighederne ligger ’som perler på en snor’. Det meste af tiden går ruten ovenfor klinten, men enkelte steder slår den et lille slag ind i landet ad småveje. På den nordligste strækning har stien to alternativer: Langs med stranden mellem Kulstien og Bøgeskoven, - en smuk med svært, nogle gange umulig rute pga. høj vandstand. Eller via Holtug strandvej og Holtug Mosevej. Undervejs på Trampestien er det muligt at overnatte primitivt ved shelterpladserne i Boesdal Kalkbrud og på Mandehoved ved Stevns Naturcenter.
 • Sjællandsleden er en del af den internationale vandrerute North Sea Trail. Den følger tæt ved Sjællands kyst en stor del af Sjælland rundt. På Stevns kan man følge den tæt ved kysten hele vejen mellem Vemmetofte-skovene, gennem Rødvig og videre af småveje tæt ved Stevns Klint til Bøgeskoven (på denne strækning kan man også vælge at følge Stevns Klint Trampesti), hvor den forsætter igennem Gjorslevskovene under navnet Gjorslevstien, derfra videre gennem Strøby, via Kirkestien over Tryggevælde Ådal, forbi Vallø Slot, gennem det fredede herregårdslandskab (her kaldt Valløstien) og ind mod Køge.
 • I Gjorslev Bøgeskov findes en hjertesti og en motionssti.
   

Cykelruter

 • Den ikoniske cykelrute Berlin–København går over Stevns. Den passerer Vallø Slot, Gjorslev Gods, Stevns Klint, Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Rødvig.
 • Panoramaruten Drama på klinten er en cykelrute, der kan bruges som en dagstur. Det er en rundtur, der fra Rødvig går ad de små veje langs Stevns Klint, bl.a. forbi Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Højerup, Stevns Fyr, Stevns Naturcenter, Gjorslev Gods og Store Heddinge. Den lange tur er 42 km, men kan forkortes ved at køre via Tommestrup og Store Heddinge til 22 km.
   

Andre vandreture i Stevns Kommune

 • Vallø Slotspark, der omgiver det smukke renæssanceslot, er anlagt i klassisk engelsk havestil. Den er åben for offentligheden og har flere små vandreruter.
 • Tryggevælde Ådal ligger som en grøn kile gennem det stevnske landskab. Til fods er det bedst at opleve ådalen via Kirkestien, der går mellem Store Tårnby og Strøby. Langs stien findes der fugletårn, borde-bænke-sæt, shelters og et Martin A Hansen-landskabsrum. Elbækengen i Tryggevælde Ådal er et meget artsrig ekstremrigkær. Den ejes af Danmarks Naturfond, og der er offentlig adgang til engen (respekter de græssende dyr). Det er tilladt at ro i kano og kajak på åen mellem sammenløbet med Stevns Å og Prambroen i Strøby Egede. Der er isætningssteder på rastepladsen ved Tingvej, Kirkestien ved Strøby og Prambroen.
   

Fortidsminder

Stevns er rig på fortidsminder. Det minder de mange gravhøje, der ses i landskabet, om. Ikke mindst Gjorslevskovene er rig på gravhøje fra både stenalder og bronzealder. Stevns mest kendte gravhøj er nok Elverhøj, der ligger syd for Hellested og har offentlig adgang, og som H. C. Andersen gjorde kendt i sit eventyr om elverkongen. Men også Maglehøj og Himlingøje-højene er seværdige. Sidstnævnte er af meget stor arkæologisk værdi med righoldige fund af skatte fra Romerriget. Det viser, at der omkring år 200 fandtes et høvdingedynasti på Stevns, som dominerede det meste af Østdanmark.