Museets historie

Østsjællands Museum er en selvejende institution, som blev oprettet i 1994 som en sammenslutning mellem Stevns Museum og Fakse Geologiske Museum. Dengang drev museet udstillingerne Stevns Museum, Fakse Geologiske Museum, Rasmus Svendsens Skole (Faxe) og Ll. Heddinge Rytterskole.

Statsanerkendt museum

Museet opnåede statsanerkendelse i 1997 med ansvar for Nyere Tid i de daværende Stevns, Fakse og Rønnede kommuner. I 2002 udvidedes ansvaret til også at dække naturhistorie for det daværende Storstrøms Amt.

Ved strukturreformen i 2007 fik Østsjællands Museum nyere tids ansvar for Stevns og Faxe kommuner og ansvar for geologi tillige i Vordingborg, Køge og Solrød kommuner. Stevns og Faxe kommune indgik samtidig en samdriftsaftale og sikrede derved driften af Østsjællands Museum som statsanerkendt museum.

Et år - to nye udstillingssteder

I 2008 åbnede Østsjællands Museum to nye udstillinger: Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Geomuseum Faxe. Fra 2010 overtog Østsjællands Museum driften af Haslev Museum og Stevns Naturcenter.

Organisation og besøgstal

Museet har i dag fagpersonale, som dækker områderne Kalkens geologi, Den Kolde Krig, Nyere Tids kulturhistorie. Museets arbejde tager udgangspunkt i den lokale natur- og kulturhistorie i internationalt perspektiv. Museets personale omfatter ca. 23 årsværk fordelt på 75 personer.

Museets besøgstal er på ca. 74.000 heraf er ca. 50.000 på guidede ture i Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Geomuseum Faxe og Stevns Klint.