Nyt mosasaurfund ved Stevns Klint

 

Det absolutte toprovdyr i Kridttidens hav der dækkede Danmark for 66 millioner år siden var mosasaurerne. Mosasaurerne var en gruppe havlevende krybdyr i familie med slanger og firben der havde tilpasset sig et liv i havet, og som kunne blive op til 15 meter lange.

Ved Stevns og Møns Klinter i Danmark er der gennem tiden fundet fossiler fra tre forskellige arter af mosasaurer, men desværre altid i form af enkelte tænder og isolerede knoglestykker. Nu er der gjort et nyt spændende fund ved Stevns Klint. Fundet er en stor kridtblok som blev fundet af den lokale amatørgeolog Peter Bennicke fra Tommestrup på Stevns. Under en af sine utallige fossil patruljer langs stranden, fandt han en kridtblok hvor der stak i hvert fald to tænder og nogle knoglestykker ud af. Med stort besvær fik han bakset blokken med hjem og gik i gang med at præparere på den, og efter mange timers møjsommeligt arbejde var der kommet syv tænder til syne samt adskillige knoglefragmenter. Tænderne kunne identificeres til den type mosasaur der hedder Plioplatecarpus, som havde lange slanke krumme tænder, perfekte til at snappe og fastholde et bytte med. I Danmark har Plioplatecarpus hidtil nu kun været kendt fra fund af enkelte løse tænder ved Stevns Klint.

Museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe fortæller, at hidtil har vi været glade, når der blev fundet et par enkelte løse tænder om året, så sådan et fund hvor der pludselig ligger mange knogler og tænder sammen er helt vildt!. 

Fundet er så sjældent og imponerende at det er blevet rapporteret til Danekræ udvalget i Danmark og vil blive vurderet på næste møde som afholdes inden sommer.

Kom til Geomuseum Faxe og hør om det nye fund

Når Geomuseum Faxe åbner for sæson 2019 den 1. april, vil fundet blive udstillet sammen med en række af de andre spændende fund, der er gjort i løbet af vinteren. Blandt andet et søpindsvin der er blevet angrebet af en mosasaur, næbbet fra en blæksprutte og mange andre spændende effekter. Klokken 16.00 vil Jesper Milàn være til stede i udstillingen og fortælle om alle disse spændende fund.

Alle der køber billet på åbningsdagen, vil gratis kunne bytte den til et årskort til Østsjællands Museum.