66 millioner år gammel patient i tandlægestolen

Det er ikke hver dag at en tandlæge får en 66 millioner år gammel patient i stolen, men det er ikke desto mindre hvad der er sket for Jægerhusets Tandklinik i Næstved.

Baggrunden for den usædvanlige patient skal findes på Geomusuem Faxe, hvor Museumsinspektør Jesper Milàn er igang med forberedelserne til et bachelor project for Anna Øhlenschlæger der studerer geologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Projektet omhandler en række mystiske fossiler der er fundet i skrivekridtet ved Stevns Klint. Fossilerne er pigge fra nogle specielle søpindsvin der levede i kridthavet for 66 millioner år siden. Istedet for lange, tynde spidse pigge som andre søpindsvin havde, så havde disse søpindsving tykke kølleformede pigge. Når søpindsvinene døde faldt piggene hurtigt af og lå løst tilbage på havbunden, og det er her den sjove historie tager fat. For der var et mystisk dyr der bugte de affaldne pigge fra søpindsvinet til bolig!. Mange af de løse søpindsvinepigge man finder i skrivekridet er der nemlig boret et hul i, hullet har form som et cirkulært rør der er bore teller æstet dybt ind i piggen, som stort set er blevet udhulet i processen. Piggene med hullerne i finder man oftets enkeltvis og ikke sammen med resten af søpindsvinefossilet. Det tyder på at de aktivt er blevet transportet væk og at hullerne er lavet af et dyr der har brugt piggen som et transportabelt hjem, ligesom når en eremitkrebs bor i et gammelt sneglehus som den bærer rundt på. Ved at få lavet røngten billeder af søpindsvinepiggene, kan man nu se hvordan dyrets har boret sig ind i piggen, og samtidig har undgået at bore helt igennem ud på den anden side.

Museumsinspktør Jesper Milàn er utrolig glad for at Jægerhusets Tandklinik kunne være behjælpelige med at få lavet røngten billeder af søpindsvinepiggene. Det giver en masse ny viden om hvordan disse dyr har brugt de løse søpindsvinepigge Tandplejer Melanie Jacobsen der tog billederne mente bestemt det måtte være den ældste patient de endnu havde haft og helt klar den patient der var bedst til at sidde stille!

Nu skal det videnskabelige arbejde med at undersøge de mere end 100 pigge med boringer i som finds i samlingen på Geomuseum Faxe igang, og når det er afslutte skal der skrives bade en populrvidenskabelig og en videnskabelig artikel om enmet. Og hvis vi er heldige, så har vi et bud på hviklet dyr der kan have lavet hullerne, indtil videre formodes det at være en slags orm.