Stevnsfort

Stevnsfort var mere end bare et underjordisk fort. Det var et stort kompleks af bygninger over og under jorden. Flere hundrede havde deres arbejdsplads i et af Danmarks mest specielle bygningsværker.

”Lige her skal det ligge”, admiralen plantede solidt sin stok i den stevnske jord. Og sådan blev det. Dybt nede i kalkundergrunden begyndte man i 1952 at forberede bygningen af ”Sola”, som var kodeordet for det underjordiske fort på Stevns.

Baggrunden for bygningen af fortet var, at man fra dansk side ønskede at kunne kontrollere gennemsejlingen ind og ud af Østersøen gennem Øresund og Storebælt. Det var væsentligt for at Danmark kunne hævde sin suverænitet og bidrage til NATO’s forsvar mod øst. Byggeriet var dog samtidig en klar markering til Sovjet om, hvor Danmark stod og satte Stevns frem i allerforreste frontlinie.

Stevnsfort var det første atomsikre bygningsanlæg i Danmark. Det blev bygget til at kunne overleve i 3 måneder efter et atomangreb. Med sine 1,7 km gange under jorden og med indbyggede stålbetonhuse var fortet en helt unik konstruktion i Danmark. Med sine radarer, pejlestationer og to store kanontårne, var fortet i stand til at observere og eventuelt standse al skibstrafik i Øresund.

I de næste 47 år – frem til 2000 - var fortet konstant bemandet og blev løbende moderniseret for at kunne opfylde sine opgaver. Stevnsfort er i dag en del af Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Læs hele historien

Andre historier fra Kalklandet