Overvågningen af luftrummet

Fra hele tre missilstillinger langs Stevns Klint holdt Flyvevåbnet øje med alle fly i luften over Østersøen. Stevns var vigtig, for det kunne nemt være her, at man først opdagede et angreb fra øst.

På radarskærmen i operationscentralen ved Eskadrille 541 på Stevnsfort kom de to lysende punkter lynhurtigt nærmere. Der var ingen tvivl om, at de to fly var kampfly fra Polen. Danske radarer havde fulgt dem hele vejen fra de lettede fra deres base i Østtyskland.

I 1980’erne skete det ofte – nogen gange dagligt – at fly fra Warszawapagten fløj helt ind til dansk luftrum. De blev nøje fulgt at en tæt kæde af danske radarer, der holdt øje med al trafik i dansk luftrum. Tilsvarende blev der holdt øje med alt i luftrummet over NATO-landende af et finmasket net af radarstationer og observationstårne. Warszawapagten opbyggede naturligvis et tilsvarende net for at beskytte sig mod angreb fra NATO.

Formålet med overvågningen var så tidligt som muligt at få øje på et eventuelt overraskelsesangreb fra østblokken. Var det først på vej, havde man kun få minutter at få sine egne fly på vingerne, så man kunne slå igen.

Stevns lå lige i Warszawapagtens flyveretning mod København. Derfor var man klar til at skyde de to fly ned, hvis de fortsatte ind over dansk territorium. Man havde få minutter at reagere i, og man skulle vælge den rigtige reaktion. I sidste ende kunne man udløse en 3. Verdenskrig. Heldigvis drejede flyene altid af i tide.

Galleri

Andre historier fra Kalklandet