Overvågning af farvandet

Fra Stevns kunne man følge med i al skibstrafik gennem Øresund. Forsøgte Warszawapagetn at sende sin flåde ud gennem Øresund, ville man straks kunne se det fra Stevns og alarmere resten af NATO.

En stor grå skikkelse bevæger sig lydløst forbi Stevns Klint i det tidlige morgengry. Sovjets store missil-krydser Sovrenmi er bevæbnet med 30 atommissiler og er på vej på patrulje i Nordatlanten. Skibet benytter sig af de tidlige morgentimer til at forsøge at snige sig uset forbi.

Fra Stevns er den sovjetiske kæmpe for længst opdaget. Radarbillederne har længe vist, at den er på vej. Skibet bliver registreret og fotograferet. Dens motorlyd bliver optaget af undervandsmikrofoner, så den en anden gang kan blive genkendt bare på lyden. Det hele bliver indberettet til Søværnets Operative Kommando i Århus, som straks deler den nye viden med resten af NATO.

Fra Stevns er der godt udsyn til alle skibsbevægelser ud og ind af Østersøen, og man kan registrere alting. Derfor fik Stevns fra begyndelsen af 1950’erne en stadig vigtigere rolle i farvandsovervågningen som en del af terrorbalancen mellem øst og vest under Den Kolde Krig. Warszawapagten havde 80% af sin flåde inde i Østersøen og havde derfor brug for at kunne sejle gennem de danske farvande for at kunne operere på verdenshavene.

Fra Stevns kunne man se og registrere de 1200-1500 skibe, der hvert døgn sejler gennem Øresund. Tilsvarende kunne man fra Langeland holde øje med Storebælt.

Læs hele historien

Andre historier fra Kalklandet