Krigen i luften

Med bare få minutters flyvetid til Warszawa-pagten i øst spillede Flyvevåbnets overvågning og forsvar af luftrummet over Danmark og Østersøen en central rolle i både Danmarks og NATO’s forsvar.

Flyvetiden for et kampfly fra Polen til Stevns var under Den Kolde Krig mindre end 10 minutter. Bare 5 minutter efter et kampfly var fløjet ind i dansk luftrum over Stevns kunne det kaste en atombombe over København. Truslen levnede ikke megen plads til at nøle.

De strategiske bombninger af Tyskland, England og Japan under 2. Verdenskrig understregede, at bombefly afgørende på påvirke en krigs udvikling. Under Den Kolde Krig kunne bombefly sågar flyve mellem kontinenterne og gjorde truslen global.

Danmark opbyggede under Den Kolde Krig et omfattende Flyvevåben. Der blev bygget en kæde af radarstationer til at overvåge luftrummet. Der blev anskaffet flere hundrede jagerfly og bombemaskiner til at forsvare landet mod fjendtlige fly og til at kunne slå igen ved et angreb. På jorden blev der opstillet luftværnsmissiler og kanoner. Og det hele blev bundet sammen af en stor infrastruktur med flyvepladser, kommunikationslinier og nærforsvar. Flyvevåbnet havde selv i fredstid næsten 8.000 soldater.

Truslen fra luften blev taget meget seriøs. Flyvevåbnets missil-batterier på Stevns blev på den måde ét af Flyvevåbnets og dansk forsvars vigtigste redskaber både i fredstid og i en krig.

Læs hele historien

Andre historier fra Kalklandet