Det bløde kridt

Det bløde kridt nederst i Stevns Klint består af milliarder af mikroskopiske kalkskaller fra alger. De levede for millioner af år siden, da Stevns var dækket af et tropisk hav.

Det bløde kridt ligger i den nederste del af Stevns Klint. Det blev dannet for 65 millioner år siden og består af milliarder af bittesmå stumper af kalkskaller fra små alger kaldet kokkolitter. I kridtet er der også rester efter de dyr som levede i havet og på havbunden. Mange af dem er uddøde, f.eks. det store rovdyr, mosasaureren.

Laget af kridt findes i undergrunden og strækker sig hele vejen under Danmark, men her på Stevns Klint kan man se undergrundens kridt stikke  frem. Kridtet er rester fra et tropisk hav, der dækkede Stevns og store dele af Nordeuropa i Kridttiden for mellem 65 og 100 millioner år siden.

Dengang levede de mikroskopiske alger i det tropiske hav. Når de døde, dalede resterne af algerne langsomt ned på havbunden. Det skete i så mange millioner af år at det til sidst blev til det tykke lag af kridt, vi ser i dag.

Ved Stevns Klint er kridtet omkring 900 meter tykt, så det er kun de allerøverste meter, vi kan se i dag.

Fordi kridt er meget blødt, gnaver hav, vind og vejr sig ind på det og underminerer klinten. Så falder det hårde kalk, som ligger øverst på klinten, ned på stranden i store blokke. Du kan se blokkene af kalksten mange steder langs klinten.

Foto: Rudy Hemmingsen

Læs hele historien

Andre historier fra Kalklandet