Den Kolde Krig

I 1978 sejlede et polsk landgangsfartøj helt ind til kysten ved Stevns for at holde øje med en dansk flådeøvelse. Landgangsfartøjet blev pænt eskorteret ud af dansk farvand igen af to danske krigsskibe. Modsætningerne mellem øst og vest kom pludselig helt tæt på.

Konflikten under Den Kolde Krig mellem øst og vest og de to supermagter Sovjetunionen og USA handlede meget om, hvordan den moderne verden skulle fungere. Det kom til udtryk på mange måder, og ét af resultaterne blev en enorm militær oprustning, der i 40 år holdt verden på randen af en krig, som kunne udslette alt liv. Den evige trussel om krig påvirkede alle, og ingen kunne undgå at skulle tage stilling til modsætningerne mellem øst og vest.

Det gjaldt ikke mindst på Stevns, som i tilfælde af en krig ville ligge i allerforreste frontlinie. Halvøen i Øresund havde en strategiske placering som en fremskudt post mellem de to blokkes forsvarsalliancer; Warszawapagten i øst og NATO i vest. På Stevns var man klar til krig; døgnet rundt, året rundt, i 40 år.

Polen tilhørte østblokken med det kommunistiske Sovjetunionen i spidsen. Danmark tilhørte den vestlige blok sammen med blandt andre USA og Storbritannien. Dermed blev Danmark og Polen potentielle fjender. Det polske landgangsfartøj blev vist ud af dansk farvand, uden at der blev løsnet ét skud. Men den kolde krig kunne nemt være blevet varm ved den episode.

Fakta

  • I 1949 valgte Danmark at blive medlem af den vestlige alliance NATO og blev allieret med USA, Storbritannien, Norge, Holland og en række andre lande.
  • På den modsatte side stod Warszawapagten, som var en forsvarsalliance af lande i Østeuropa med Sovjetunionen i spidsen.
  • Den Kolde Krig varede frem til Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Galleri

Andre historier fra Kalklandet