Byggesten

I århundreder har stevnsboer brugt kalksten fra Stevns Klint til at bygge med.

Kirker, borge, gårde og huse er bygget af kalksten fra Stevns Klint. I middelalderen tilhuggede stevnsboerne blokke af kalksten med økser og hakker. Man huggede kun byggesten af kalkblokke, der var faldet ned ved klinteskred. Stenene blev blandt andet brugt til at bygge omkring 100 sjællandske kirker. På Stevns blev alle kirker bygget af kalksten. Også middelalderborgen i Gjorslev på Stevns blev bygget af egnens kalksten.  Senere begyndte man at skære stenene ud med save.

Gjorslev Gods forsøgte i 1799 at industrialisere produktionen af byggesten, og ved Højerup blev der anlagt en hestetrukken savmølle. Den kom dog aldrig til at fungere godt, og produktionen fortsatte med håndkraft.

I 1800-tallet var efterspørgslen på kalksten blevet så stor, at arbejderne begyndte at skære byggesten direkte ud af klinten. Derfor åbnede man stenskær, hvor arbejdere med lange mejsler og save løsnede store blokke af kalksten.

Byggestenene blev nu brugt til næsten alt byggeri på Stevns. Senest i 1950 ophørte produktionen, fordi teglsten og beton havde udkonkurreret kalkstenene. 

I dag kan du se tydelige linjer i klinten, hvor man har skåret byggesten. Du kan for eksempel se et stenskær nord for den gamle kirke i Højerup.

Foto:

Læs hele historien

Læs mere

Andre historier fra Kalklandet