Stort og usædvanligt godt bevaret fossil koral fundet

Jesper og Bo fra Geomuseum Faxe vandrer ofte ned i Faxe Kalkbrud for at se udviklingen i det aktive brud. En november dag skulle en ny blotning fyldt med hajtænder undersøges. På vej hjem fra indsamlingsøvelsen fandt Bo en stor og helt usædvanligt velbevaret blok med koraller.  

Den koralblok, som Bo fandt, levede for 63 mio. år siden på det koralrev, som vi i dag kalder for Faxe Kalkbrud.  I den fjerne, fjerne fortid var der nemlig ikke noget, der hed Danmark. Hele det danske område var nemlig dækket af et dybt hav, og lige præcis dér, hvor Faxe ligger i dag, slog nogle koraller sig ned. 

Det var en god beslutning, for forholdene var så favorable på lige præcis dette sted, at korallerne fik skabet et gigantisk stort og frodigt koralrev. Et koralrev, der foruden korallerne, vrimlede med fisk, krabber, snegle, muslinger og søpindsvin på bunden af havet. Hvor der er "mad", er der også rovdyr - og for 63 mio. år siden levede der faktisk også både hajer og krokodiller det sted, hvor Faxe ligger idag.

Korallen, som Bo fandt, tilhører en af de store koralslægter og er faktisk så godt bevaret, at man tydeligt kan se det er typen Faksephyllia faxoensis