Særudstilling om atombomben

"Atombomben – ven eller fjende?”

I mange år har truslen om atomkrig været begravet i fortiden. Men det seneste år er atombomben atter kommet i fokus både som trussel og diplomatisk middel.

Atombomben og truslen om atomkrig er måske den faktor der mere end noget andet dominerede og definerede Den Kolde Krig. Mange hadede den og ikke mindst dens frygtindgydende potentiale for masseødelæggelse, mens andre anså den for at være et nødvendigt og endda nyttigt instrument i forholdet mellem Øst og Vest. Den gav ophav til nye doktriner, begreber og strategier, politiske så vel som militære.

Den nye udstilling er særligt aktuel oven på Ruslands præsident Putins udmeldinger om landets nye supervåben. Og man kan spørge sig selv: ville Trump mødes med Nordkoreas leder Kim Jong-Un, hvis det ikke var for Nordkoreas atomprogram? Har Nordkoreas atomtrusler virket og dermed bevist at atomdiplomati ikke hører fortiden til?

Koldkrigsmuseum Stevnsfort forsøger med udstillingen at give et overblik over udviklingen af atomvåben samt de vigtigste dilemmaer og problemstillinger som knytter sig til deres eksistens. Vi viser den japanske kunstner Isao Hashimotos tankevækkende værk ”1945-1998” i sin oprindelige opsætning. Værket er en visualisering af alle atomsprængninger gennem tiden.

Vi lader gæsten bedømme: er de gamle problematikker blevet relevante igen? Er atombomben vores ven eller fjende?

Udstillingen er en særudstilling og vises kun i sæsonen 2018


Foto: US Department of Energy